Öresundsvarvets amatörrevy

"Skrattsalvor åt ÖV:s amatörrevy"

" Skrattsalvorna haglade tätt i Folkets Hus fullspikade festsal när ÖV-amatörerna spelade upp sin 55-minutersrevy vid Öresundsvarvets andra företagsafton på torsdagskvällen med samma program som sist." Så skrev Landskronaposten hösten 1953 i sin recension om ÖV-amatörernas nya revy. Man skriver vidare: "Det var en trevlig bekantskap som helhet trots att en del av poängerna offrade lite väl mycket åt grovkomiken och ett par inslag var mer "sprit-uella" än spirituella." -" Men roligt hade man ofta".


"Hela gänget" . Från vänster. Erik Kronkvist, Tore Frithiofson, Gunnar Fransson, Elsa Frithiofson, Hans Persson, Inga Persson, Anna Kronkvist, Lennart Stedt, Henry Persson (Penna), Knut Wileur och Otto Nilsson. Foto. Varvshistoriska föreningen, Landskrona


Elsa Frithiofson som var med berättar: "Allt började på Öresundsvarvets semesterhem i Skälderviken. Torsdagarna var avslutningsdag på semesterveckan och då var det trevlig samvara med sång och dans. Flera av oss kunde agera och så kom idén att bilda ett kabarégäng." Efter kontakt med varvet fick vi också hjälp med material och bidrag för att hyra en källarlokal på S.t Olofsgatan. "I gengäld skulle vi uppföra 3-4 föreställningar för Varvets anställda". Vi var 10 st som satte igång och arbetade med att kläcka idéer och öva roller. De som var mest drivande var egentligen Hasse Persson och Erik Kronkvist som tog iniativet och startade ÖV-amatörerna.

Tore Frithiofson (Känd på Öresundsvarvet som Jaffi) och hans fru Elsa skötte matserveringen och "marketenteriet" på Öresundsvarvet under många år. Hos dem i "bädd 4" beställde man mat till lunchen och handlade kaffe och kanelsnäckor. Genom jobbet kom de i kontakt med de flesta anställda och Elsa som trots sin ålder är mycket vital kommer ihåg massor av anställda och vilka anställningsnummer de hade.


Elsa Frithiofson och Hasse Persson sjunger duett. Foto. Varvshistoriska föreningen



Tore Frithiofson "söker jobb" hos Anna Kronkvist. Foto.Varvshistoriska föreningen, Landskrona


Elsa berättar vidare: "Erik Kronkvist var den som skrev och regisserade , det kunde han verkligen. Vi andra kunde inte så mycket i den branschen. Erik hade åkt omkring i Folkparkerna och uppträtt med Kalle Stål, därför var han mer van än vi andra".


Program Företagsafton









Elsa och Tore Frithiofson i sketchen "Moderna Ungar" som
handlade om att folk hade börjat få barnbidrag. Och då skulle föräldrarna ut och handla till sina barn, för barnbidraget. Och det var då den kom till, ”Moderna ungar”. Så vi sjunger om när mor och far är ute och handlar för barnbidraget. Foto. Varvshistoriska föreningen, Landskrona



Henry Persson, (Penna) Lennart Stedt och Knut Wileur. Foto Varvshistoriska föreningen, Landskrona




Tore Frithiofson som " Östergatans Mona-Lisa" . Foto. Varvshistoriska föreningen, Landskrona

Sången som Tore framförde gick ungefär så här:
" Jag är Östergatans lilla Mona-Lisa, där jag vandrar fram på kvällens promenad.
Mina ben för alla karlar vill jag visa, vill de följa med mig hem då blir jag glad.
Ja, jag är Östergatans lilla Mona-Lisa, ifrån Vipan ner till Hörlins där går min trad.
Mina ben de giva karlarna små löften, med en vrickning, sådär på höften. och det betyder att och om någon vill ta chansen så må de följa med mig hem på mitt rum.
Ja, jag är Östergatans lilla Mona-Lisa och min bostad här i stan är ganska känd. Rum med kokvrå och som alla karlar prisar och som ligger på gamla Fiskargränd.
Ja, jag är Östergatans lilla Mona-Lisa och mitt leende min stil min elegans smittar av sig på alla på alla gifta killar. Med en blick jag dem förvillar sen de följer efter mig lugnt och stilla ner till mitt hem i Gamla Fiskargränd .
Men alla sagor har ett slut så även denna. Mona-Lisas fick dock en happy end. Även jag en dag fick se mitt skepp förbrännas. Jag blev gift med en chaufför som kör cement.
Så nu sitter Östergatans Mona-Lisa i sitt hem och tanken går till flydda dar då hon på promenaden syntes svepa ifrån Hörlins upp till Epa och med farlig blick och rullningar på höften hon snart fick följe hem till gamla Fiskargränd."

Elsa berättar: "Det var meningen att jag skulle sjunga detta nummer men jag var för blyg på den tiden. Jag visste också att på varvet, där jag jobbade, skulle jag för all framtid få namnet "Östergatans Mona-Lisa" bland varvs-gubbarna. Så Tore gjorde det i mitt ställe.



Elsa Frithiofson och Knut Wileur. Foto Varvshistoriska föreningen, Landskrona



Foto. Varvshistoriska föreningen, Landskrona




Otto Nilsson stod för musiken tillsammans med Anna Sandberg som spelade på piano. Foto. Varvshistoriska föreningen, Landskrona


Elsa berättar vidare: " Vi var i farten även hos andra föreningar på möten och julfester. En gång var vi på Orups sanatorium med vår kabaré och uppträdde. Det var så underbart att kunna göra dem glada. När Erik Kronkvist blev arbetsledare på Öresundsvarvet räckte inte tiden till att lägga ner så mycket tid på revyarbetet. Vi andra hade inte kunskap och förmåga att fortsätta så det blev slutet för "gänget"


Erik Kronkvist roar "Telegrafarna. Foto. Varvshistoriska föreningen, Landskrona.


Elsa och Tore Frithiofson fick i slutet av 1970-talet en ny möjlighet att spela revy. När Skånska Teaterns startade under 1970-talet i Landskrona var Elsa och Tore med och spelade teater. Elsa berättar: Det var Dag Norgård och Peter Haber som övertalade oss att vara med. Först kände vi stor tvekan att vi skulle kunna bidra med något bland alla de "proffs" som fanns i Skånska Teatern. Men vi kom in i gänget och hade verkligen roligt. Catarina Larsson hjälpte och uppmuntrade oss att våga agera på scen. Vi fick roller i flera produktioner. Bl.a "Paris Paris, "Tre musketörerna", Massor med whisky" och "Oliver Twist"


Elsa Frithiofson i Skånska Teaterns nyårsrevy "Varvet Runt" i januari 1978. Foto. Erik Wilen




Skapad: 1 sep, 2014, 15:06 av Ove Elf