Öresundsvarvets "logotype"



Ett firmamärke eller som det idag kallas ”logotyp” är ett måste för ett företag. Vid Öresundsvarvets tillkomst saknades ett firmamärke, vilket gjorde att varvets chef, ingenjör Per Forsman, gav i uppdrag till ingenjör Gunnar Åkerman att rita ett sådant. Eftersom Åkerman tyckte om skepp från 16-1700-talet låg det nära till hands att han ritade ett sådant. Det blev ett Christofer Columbus liknande ”Santa Maria” som fick bli förebild. Varje fartyg blev nu före leverans utrustat med en ”firmaskylt’ tillverkad i metall med ’Santa Maria” i centrum och med byggnadsnummer och årtal på varje sida. Överst syns texten ÖRESUNDSVARVET och i underkant SWEDEN följt av LANDSKRONA.

Nu kunde allt vara frid och fröjd om man inte läste Landskrona Kulturnämnds årsbok från 1987. I denna skriver Kerstin Holmström om sin far Carl Anton Ridell som var varvsdirektör 1931 – 1944. Det står även att hon inte bara ritade fartygsinredningar 1938-1945 utan även ritade firmamärket 1935. Om så skulle vara, så skulle alla fartyg byggda mellan 1918 -1935 sakna firmaskylt. På privata foto av Nybyggnad nr: 5, S/S Hjalmar Blomberg, Nr 25, S/S Saga, Nr: 28, S/S Belgia och Nr 29, M/S Nynäs syns firmaskyltarna och dessa är levererade före 1935. Kan det vara så att Gunnar Åkerman ritade skeppet på samma sätt som man ritar fartyg idag, med fören åt höger och Kerstin Holmström vände på bilden? Det får vara öppet tills man kan förstora bilderna så mycket att man kan se åt vilket håll ”Santa Maria” är på väg.

Men oavsett vem som ritat skylten så har det dykt upp förfalskningar lite överallt i världen. Skyltar med årtal såsom 1901 och M/S 54 levererad 1902 som var till salu i Korea. Ungefär 15 år innan första fartyg levererades från Öresundsvarvet. Men det går även att göra affärer med falska skyltar. En auktionsfirma sålde, för inte så länge sedan, en ”look a like” skylt från M/S 56, 1901 för 150 kronor.

Christofer Columbus ”Santa Maria” finns inte avbildat, däremot så vet man hur många segel hon hade. Eftersom skeppstypen på den tiden var kravell eller ”näve” så fick det bli en sådan. Att ingenjör Per Forsman nämns som varvets chef berodde på att direktionen fanns i Göteborg.



Även M/S 73 EBERHARD ESSBERGER fick en skylt. Hon togs i beslag av segermakterna 1945 och tilldelades England där hon fick namnet EMPIRE AYR. 1946 blev hon överlämnad till ryssarna och omdöpt till DMITRY DONSKOY. I slutet av 1969 var hon på besök i Landskrona hamn och blev besökt av personaltidningen ”TALRÖRETS” utsände Bernt Broström som med fotograf Bertil Perssons hjälp förevigade fartygets kapten, Dmitry Aleasandrovih Nevsky med ”firmaskylten”. DMITRY DONSKOY skrotades i slutet av 1974.



Även mindre fartyg, såsom M/S 184, BORE fick en ”firmaskylt” när hon levererades. Fotot är taget av Helmer Thiede och visar den skylt som sitter i maskinrummet. Givetvis så har hon en skylt på överbyggnaden också, men på grund av dålig ljuskvalitet så blev den bilden sämre.



Skapad: 13 jul, 2011, 10:07 av Christer Skiöld