Instruktör Ludvig Nitsch

 Ludvig Nitsch var lärare på Öresundsvarvets mekanikerskola. Som flygare i Tyska armen, var han en av dem som lyckades fly undan fångenskap i Sovjet efter andra världskriget.



Ludvig Nitsch. Foto: Varvshistoriska föreningen, Landskrona. Fotograf Erik Wilén


 
Ludvig Nitsch. Foto: Varvshistoriska föreningen, Landskrona. Fotograf Erik Wilén


 

Utdrag från boken ”Tyska nödlandare 1936-1945”.


1945-05-08

”Klockan 09.50 buklandade en FockeWulf Fw 190 vid Fosie utanför Malmö. Föraren, som var ensam i planet tillhörde Jagd Geschwader 54 förlagt till Windau. Han hade tidigt på morgonen fått order att tillsammans med övriga i förbandet flyga till Flensburg för att hindra att flygplanet föll i ryssarnas händer. I samband med evakueringen stuvades så många som möjligt ur markpersonalen in i flygplanen. I något fall tog de ensitsiga jaktplanen ända upp till fem passagerare!

Nitsch togs om hand av militär personal och internerades samma dag vid Bökeberg. När han senare den 16 oktober var internerad vid Backarna lyckades han rymma och höll sig sedan gömd i Sverige. På så sätt klarade han sig från att utlämnas till Sovjet. Han fick senare under 1946 uppehållstillstånd i Sverige och bosatte sig här.

Flygplanet bärgades till Bulltofta och vraket överlämnades till sovjetisk personal den åttonde november 1945.”


 
 


När Ludvig Nitsch som var ensam ombord steg ur sitt plan i närheten av Lockarps Boställe utanför Malmö möttes han, enligt vad som berättats, av en kvinna med ett gevär i handen. Denna kvinna, dottern på bostället, blev sedermera hans hustru. Enligt andra skulle han ha mött sin hustru i samband med att han rymde från Bökeberg och höll sig gömd när han skulle utvisas till Sovjet.




Ludvig Nitsch år 2005. Foto: Varvshistoriska föreningen, Landskrona.

Skapad: 30 jan, 2024, 08:00 av Christian Jönsson